America’s Cup

Hejsan och välkomna seglingsvärlden och ännu en del i vår serie om segling där vi skriver om det mesta som har med segling att göra både inom och utom Sverige. I denna del så kommer vi ta en titt på en av världens äldsta seglingstävlingar så häng med på en tur tillbaka i historien.

Historia

America’s Cup är en av de äldsta och mest kända pokaler inom internationell segling och första gången kunde den vinnas som Hundred Guinea Cup den 20 augusti 1851 av Royal Yacht Squadron av Storbritannien för en tävling omkring Isle of Wright. Pokalen som vanns av Amerika, en skonare från New York och blev därefter känd som just America’s Cup. Dom amerikanska vinnarna av pokalen donerade det till New Yacht Club 1857 för att det skulle arrangeras en evig internationell utmanartävling. 1987 övertog San Diego Yacht Club ansvaret för hela tävlingen.

Sedan 1920 talet har America’s Cup loppet varit mellan en försvararbåt och en utmanarbåt som båda bestämts i separata serier med eliminerings seglingar. Varje konkurrerande båt måste utformas och byggas och så långt som det är möjligt utrustas enbart i landet som det representerar. Dom ursprungliga villkoren för America’s Cup donationen medförde många nackdelar för dom utmanande båtarna. Inte förrän 1956 var en klausul eliminerad som krävde en utmanare att segla för egen del till tävlingsplatsen, vilket tvingade en tyngre konstruktion än försvararens. Fram till 1995 var tävlingen en bäst av sju race och fram till 2007 var det bäst av nio race. Från 1958 till 1987 kördes varje tävling över en 6-bens 39 kilometer lång bana med yachter i den så kallade 12 meter klassen. (ingen mätning på 12 meters yachten var faktiskt 12 meter. 12 meter var ett resultat av en komplicerad matematisk formel som används i båtens konstruktion).

1983 efter att amerikanska yachter sponsrade av New York Yacht Club hade framgångsrikt försvarat pokalen 24 gånger utan förlust sedan den första utmanarseglingen 1870 vann 1983 den australienska yachten Australien 2 pokalen. I nästa race 1987 återupptog amerikanerna pokalen. Den kontroversiella tävlingen 1988 mellan den vinnande amerikanska 18 meter långa katamaranen och den nyazeeländska båten 40 meters monohull behövdes avgöras i domstolen och provocerade fram en omdefiniering av reglerna för framtidens race. Till 1992 utsågs en ny och snabbare båt över 23 meter och seglingen kördes över en 36 kilometers bana medan 1995 kördes det över en 34 kilometers bana och vanns av Royal New Zeeland Yacht Squadron vilket var bara den andra segern av en icke-amerikansk utmanare under hela tävlingens historia. Skippern var Russel Coutts som även vann 2000 och 2003 men då för det schweiziska laget för 3 segrar på raken. 2007 försvarade det schweiziska laget med Brad Butterworth som skeppare sin titel. Ett amerikanskt lag som ägdes av affärsmannen Larry Ellison, Oracle Team USA, återtog titeln 2010 i en två race tävling som blev försenades av många domstolsslag. 2013 hade en av dom mest dramatiska comebackerna i sporthistorien någonsin då det amerikanska laget med kaptenen Jimmy Spithill slog New Zeeland efter att ha legat under med 1 mot 8 och sedan vann dom åtta återstående seglingarna för den mest oväntade America’S Cups segern i hela historien.

Comments are closed.