Antigua veckan

En vecka i Karibien i slutet av april och början av maj, hur låter det? I mina öron och ögon låter det helt perfekt med tanke på att dom 3 gånger jag varit i Karibien så ville jag inte lämna det vackra landskapet med sitt vackra vatten och pittoreska öar för ett gråkallt Sverige. Och för den som är seglingsintresserad kanske denna vecka full med segling kan vara något alldeles extra.

Historia

Seglarveckan i Antigua gick av stapeln första gången 1968 efter att ett par vänner tillsammans beslutade att starta en regatta, ett par av dessa vänner var även hotellägare och en del av målet med regattan var att förlänga turistsäsongen så att fler skulle stanna lite längre samt locka nya besökare som skulle delta i seglingen och därmed utsträcka säsongen. Så 1968 sponsrades den första regattan av den lokala hotellföreningen och veckan som då hölls mellan 8 juni till 15 juni hade deltagande båtar från USA, Karibien och Kanada. Inbjudningar skickades via resebyråer både nära och långt bort och inbjöd alla att komma till Island for All Seasons -Antigua. Festligheterna innehöll en 3 dagars Lord Nelson regatta med segelbåtar upp till 135 meter långa, djuphavsfiske och Sunfish seglingstävlingar. Det fanns också en två-dagars tävling bland Antiguas arbetsfiskare vars båtar hade nymålats med djärva karibiska färger speciellt för detta evenemang.

Den antiguanska regeringen och gruppen som arrangerade seglingen gjorde allt för att välkomna alla besökare och såg till att alla hade det bra under vistelsen. För dom som inte deltar i seglingen men letar efter sätt att vara en del av händelsen finns det strand och verandapartys och därifrån kan man följa allt som sker på vattnet, alternativt kan man betala en avgift för att få en plats på någon av dom tävlandes båtar. På lördagen den 8 juni var alla inbjudna att titta på målgången i ett annat race, Guadeloupe till Antigua som innehöll många av dom båtar som kom till Antigua för att delta i seglarveckan. Det var den första av många fester och balar som skulle hållas under hela veckan med den sista där man delade och än idag delar ut alla utmärkelser till deltagare och vinnare. Den första tävlingen blev en så stor framgång att den upprepades året därpå och så har det fortsatt under 50 år med nya sponsorer och programmet med händelser och aktiviteter som växt och utvecklats. Dagen har ändrats och det har blivit tradition att den första seglingen sker på den sista söndagen i april varje år och numera är hotellen mindre involverade och arbetsbåtracen försvann medan jolleseglingarna försvann och hålls numera separat i oktober månad.

Under sin stortid hade denna segling omkring 250 yachter som deltog men med utvecklingen dom senaste åren av yachtracing har antalet båtar som deltar nu hamnat omkring 150. Superyachter och maxis deltar nu i fler och fler seglingar som är speciellt utformade för dom samt säsongen för segling i medelhavet och på amerikanska östkusten börjar tidigare än förut vilket har förkortat den karibiska seglingssäsongen något. Antiguas seglarvecka huvudlinje är att seglingen ska komma först där arrangörerna har erkänt att seglare deltar framför allt för att få ta del av högkvalitativ segling. Partys och den sociala atmosfären är dock fortfarande viktiga innehåll i vilken regatta som helst och i slutet av varje dag anordnas det en stor mängd fester och evenemang som är utformade för att tacka alla. Några svenskar från Malmötrakten deltog 2014 och om deras upplevelse kan ni läsa här och kanske blir ni inspirerade till att delta i nästa seglingsvecka i Antigua som startar den 26 april 2019. För den som har intresse av andra seglingar så anordnas det även här veckan innan seglingsveckan segling med gamla klassiska yachter från 1920 och 1930 talet som kanske lockar mig personligen ännu mer.

Comments are closed.