Att segla jorden runt

Att segla jorden runt är idag något som fler och fler väljer att göra. Istället för semester på ett par dagar eller ett par veckor som högst, varför inte ta flera månader eller till och med år?

Att segla jorden runt

 

Idag har vi till och med haft den första svensken som seglade jorden runt utan att gå i land en enda gång. Det betyder att han seglade jorden runt utan stopp. Förutom människor som väljer att ta itu detta äventyr på eget hand så har det även funnits par och till och med familjer som tillsammans satte sig i en båt och seglade ut i världens hav.

Svenskar som har seglat jorden runt

Vi har då den första svensken som bestämde sig för att resa jorden runt utan stopp. Detta betyder att Anders Eriksson, under loppet av 207 dagar, aldrig satt i hamn. Anders startade sin resa från Las Palmas, Spanien och fortsatte sedan på en resa som tog honom två gånger runt ekvatorn. Anders seglade över Atlanten i sydliga delar där han passerade Sydafrika genom att segla på den Indiska oceanen. Han nådde även södra ishavet söder om Australien, han såg Kap Horn och alla andra länder som han passerade när han tog vägen hem till Ljungskile genom norra Atlanten. Anders har överlevt denna imponerade resa genom att samla på sig så mycket regnvatten som möjligt samt fiska så mycket han har kunnat. Vägen har varit tuff och inte alltid så vacker som man kanske kan föreställa sig. Mycket av hans utrustning tycks ha gått sönder och vädret har inte alltid varit lätt att handskas med. Anders startade sin resa 18 oktober förra året och han beräknas vara hemma inom en snar framtid. Vidare har vi även den svenska familjen som har bestämt sig för en jorden runt segling som beräknas ta fem år. Paret har då fyra barn och de två äldsta barnen kommer och besöker dem under deras pauser i respektive länder medan de två yngsta är med i princip hela tiden. Ibland kommer även släktningar eller andra familjemedlemmar och besöker dom i respektive land.

Risker med jorden runt segling

Även om detta kan låta som ett underbart äventyr som man bara måste åtminstone en gång i livet så finns det ett par saker man bör tänka på först. Att segla jorden runt på en egen båt bör man endast göra om man är erfaren seglare och van vid havet och alla dess farliga aspekter. Detta är absolut ingenting att ta lätt på då det kan kosta en person livet. Vidare är det viktigt att ha med sig rätt redskap i vad det gäller saker för båten men även kommunikationsverktyg, första hjälpen och annan kritisk utrustning. Viktigt är det också att fylla massa förråd med mat och även lära sig överlevnadstricks ifall det värsta skulle hända. Sedan handlar det även om de mer praktiska aspekterna så som ekonomi, jobb, familj och det sociala livet. Vill man dock lära sig segla så erbjuder Svensksegling flera kurser. Känner man att man vill segla men kanske inte på egen hand så finns det flera kryssningar som erbjuder en jorden runt upplevelse.

Risker med jorden runt segling

Comments are closed.