Bli vass kappseglare

Det är inte särskilt svårt att lära sig segla, det kan dom flesta av oss ta till sig bara man visar genuint intresse och satsar helhjärtat på det. Man måste vara tålmodig och inse att det kan vara tufft och att vädret varierar, från klarblå himmel och svag vind en ljummen sommardag till betydligt hårdare tag med hård vind och kylslaget väder. Men för den som är entusiast och gillar att vara på havet i en segelbåt, finns egentligen inga hinder att ge sig ut med sin båt.

 

Bli vass kappseglare

För dom som har seglat i många år och varit med på olika kappseglingar och har ett brinnande intresse, kanske vill utvecklas och lära sig mer som både taktik och teknik för att vässa till sig en tuffare seglarstil för att slå konkurrenterna på olika kappseglingsbanor. För den inbitne seglaren – se hit för mer information om träning, läger och eskadersegling, som en av många sidor.

Tips och trix

Det finns även andra saker som är viktiga att ta i beaktning, att se över vad man har för utrustning på sin segelbåt, till exempel kvaliteten på seglen och hur man trimmar med sina tampar. Det är nödvändigt att vara väl insatt och påläst om kappseglingsreglerna när man anmäler sig och ger sig ut på banan så att man vet vad som gäller för väjningsregler och när man kan protestera mot motståndarna.

Styrka och kondition är också nödvändigt om man ska ha en chans att hänga med i toppen och i bästa fall kunna placera sig och få pris. Det kan vara avgörande i dom flesta fall, detsamma gäller för smidighet och uthållighet, både psykiskt som fysiskt. Satsar man bara till 100% och ger sitt bästa har man alla förutsättningar att kunna konkurrera ut andra seglare. Sist men inte minst behöver man känna mod att våga vara med i toppstriden och vara tuff nog att aldrig ge sig, utan kämpa vidare och utmana sig själv hela tiden. Det är dock inte lätt för barn och unga, det är naturligtvis något som kommer med åren när man har varit med ett tag och blivit lite äldre. Då först har dom flesta bättre självförtroende och står på sig.

Kappsegling med kölbåt

Vill man bli framgångsrik kappseglare i hårt väder, är vägen dit förberedelser av båt och besättning. Dom mest rutinerade teamen vid hårdvinds race, toppar resultatlistorna eftersom erfarenheterna avgör att man då väljer rätt vid risker alternativt vinster. Den mest avgörande faktorn är att besättningen känner sig trygg med båt och utrustning och litar på att allt fungerar, då kan man istället fokusera och koncentrera sin uppmärksamhet åt trimmet på båten när racet drar igång. Har man bara kommit så långt så har man alla förutsättningar för att vinna.

Segel

 

Det är viktigt att ha hårdvindssegel som fungerar med sig i båten och alla i besättningen ska veta hur man sätter dessa segel därför att det handlar ytterst om säkerheten ombord. En riktig hårdvinds spinnaker är naturligtvis en stor tillgång när det blåser upp till kraftiga vindar och en stormfock bör man också alltid ha med ombord. För att slå konkurrenterna och bli en vassare kappseglare är det viktigt att gå ut och träna hårdvindssegling så ofta som möjligt. Det är antal timmar i båten som till slut avgör vid tävlingarna.

Segel

Comments are closed.