Cowes Week Del 1

Välkomna tillbaka till vår serie om seglingsvärlden och för den som seglar finns det årligen flera olika tävlingar runt om i världen och vi tänker här ta en titt på några av alla dom regattor som idag blivit dom största och lockar seglare och åskådare från hela världen.

Cowes Week

Cowes Week är en av Storbritanniens och världens längsta löpande och mest framgångsrika sportevenemang och är en viktig höjdpunkt i den brittiska sportsommaren. Den har hållits i början av augusti varje år sedan 1826, förutom under de två världskrigen. Traditionellt äger Cowes veckan rum efter Glorious Goodwood (årligt hästlöpningsevent och före den Glorious Twelfth (den första dagen i ripa-skytteperioden) – ibland förändras de traditionella datumen för att garantera optimal racing, med hänsyn till tidvatten eller, liksom 2012, för att undvika en sammandrabbning med de olympiska spelen.

Den första tävlingen

Den första tävlingen var för en guldpokal av värdet på 100£ med en anmälningsavgift på 2£ och hölls 1826 för bara sju båtar under flaggan för Royal Yacht Club (som senare blev Royal Yacht Squadron 1833). Nästa år meddelade King George IV sitt godkännande av evenemanget genom att presentera en pokal (King’s Cup, presenterad vid varje efterföljande händelse fram till 1939) för att markera tillfälle, och evenemanget blev känt som Cowes Regatta. Detta kördes som en tre dagar, sedan en fyra dagars händelse och blev snabbt en del av den sociala kalendern. 1897 introducerades av drottningen Victoria Queens Cup för att fira hennes diamantjubileum med önskan att det skulle köras under den traditionella Cowes veckan och sen dess har det körts den första lördagen under denna vecka. I början av 1900-talet såg Cowes regatta öka i styrka med de graciösa 23-, 19- och 15 meter-båtarna i all sin ära, följt av J-klassbåtar senare på 1930-talet.

Efter andra världskriget

Från 1946 organiserade andra Cowes-baserade och fastlandsklubbar racing på båda sidor av de tre dagarna och regattan växte i storlek och popularitet. Kungens Cup ersattes av Britannia Cup, som presenterades för Royal Yachting Association av King George VI år 1950.  Vid 1953 tillhandahölls nio dagar med tävling, men varje klubb körde eget evenemang med egna seglingsinstruktioner, tävlingsmärken och till och med start- och mållinjer. År 1957 hölls den första Admiral’s Cup, som organiserades av Royal Ocean Racing Club, under veckan för att inkludera Britannia Cup som ger en internationell aspekt till regattan. Detta separerades senare från tävlingen under Cowesveckan, och har därefter nått sitt avbrott.

Det var inte förrän 1964 som Cowes kombinerade klubbar, på förslag av HRH Prince Philip (en vanlig konkurrent och Amiral av the Royal Yacht Squadron), bildades för att köra och organisera regattan. Denna grupp representerade de sju klubbarna som var inblandade i att hantera tävlingen (Royal Yacht Squadron, Royal London Yacht Club, Royal Thames Yacht Club, Royal Southampton Yacht Club, Royal Southern Yacht Club, Island Sailing Club och Royal Ocean Racing Club) och Cowes Town Regatta Committee. Royal Yacht Squadron-linjen blev den universella startlinjen och det fanns en uppsättning seglingsanvisningar och tävlingsmärken för veckan.

Comments are closed.