Ett seglingsäventyr i Medelhavet

Segling är ju inte bara tävlingar, segling är också en alldeles utmärkt semesterform. Ensam, med familjen eller kanske tillsammans med andra familjer, allt har sin tjusning.

När man har varit inne i seglingsvärlden i många år så skapar man en massa bra kontakter världen över. Några kommer man väldigt nära, så pass att de blir som en del av familjen.

Om man delar en passion för något, som i vårt fall segling, så finns chansen att man klickar på ett djupare plan. Precis det hände för oss med en familj från Italien. Vi lärde känna varandra under en långsegling för många år sedan och nu är de några av våra absolut närmaste vänner.

Mannen i familjen driver ett enormt framgångsrikt företag, startat av hans farfar. De är obeskrivligt rika, ändå lever de ganska vanligt. Det finns dock en sak som avslöjar hur förmögna de är, deras båt. Båten är enorm och de har en stående besättning med allt från kock till städerska och (givetvis) kapten.

Ett seglingsäventyr i Medelhavet

Lånad lyx

I somras fick vi den fantastiska möjligheten att låna båt och besättning några veckor. Enda saken vi behövde i motprestation var att åka till de platser han angav eftersom det var hamnar där han behövde hämta eller lämna saker.

Det var ett väldigt lätt uppdrag eftersom de platser vi “blev tvungna” att uppleva var Kreta, Malta, Sardinien, Cannes, Nice, Monaco och slutdestinationen Genua. Båten utgick denna gång från Aten vilket passade oss perfekt eftersom vi då kunde flyga dit, spendera några dagar som turister i Aten innan det var dags att bege oss ut på havet.

Vi var två familjer som åkte tillsammans, vilket kan vara en prövning, men eftersom vi rest ihop tidigare så visste vi att förutsättningarna var bra.

När vi seglade ut från Pireus så gick färden direkt över till Egina, bara några timmars segling. Eftersom vi hört en massa bra om den lilla ön strax utanför Aten så ville vi gärna kolla in den. En natt stannade vi och hann med både en tur runt ön, att plocka citrusfrukter, dricka inhemskt vin och hitta en enskild liten vik att bada i. Det var lätt att ta sig runt och ön är inte speciellt stor. Många Atenare åker dit på helgerna under sommaren för att festa.

På ön Poros gjorde vi ett kort stopp, vi ville kolla in de arkeologiska utgrävningarna som finns där. Eftersom barnen fått ta ledigt från skolan för att kunna åka på resan så hade de bland annat i läxa att besöka historiska platser som de sedan skulle hålla presentation om när de kom tillbaka. Vi tyckte att utgrävningarna var ett bra alternativ.

Monaco - vilken pärla

Frankrike levererar

När vi kom in till franskt vatten så skiftade havet i azurblå färger, helt fantastiskt. Även om vi upplevt liknande i Grekland så var det något extra vid Frankrikes kust.

Måste nog säga att segling är ett utomordentligt sätt att se landet, åtminstone de delar som ligger längs kusten. Jag vet inte hur många mysiga små fiskebyar vi hittade att lägga till vid. Samtidigt som vi också hittade enorma hamnar där jetsetlivet gjorde sig tydligt och festerna på lyxjakterna pågick dygnet runt. Kanske skulle det bli jobbigt i längden, men att få uppleva det under några dygn och hela tiden veta att man hade friheten att när som helst segla ut till en lugn vik gjorde att det bara var spännande.

Vi har nog aldrig badat så mycket som under denna resa, och för att inte tala om snorklingen. Det klara, blåa vattnet var perfekt för att sakta glida runt med snorkeln bland fiskstimmen. Badupplevelerna var som i en film, barnen var överlyckliga.

Monaco – vilken pärla

I slutet av resan stannade vi två dygn i “La Condamine” som hamnen i Monte Carlo, Monaco, heter. Det är något man borde uppleva någon gång i livet. Lyx i överflöd och en yta med perfektion.

De stora casinona lockade men vi var där på familjesemester så vi fortsatte att hålla oss till sällskapsspel i båten eller spelautomater på nätet, ja de gånger vi hade uppkoppling då förstås. När vi var i någon hamn där vi kunde finna wifi så var det mest så att vi vuxna, förutom att roa oss lite med spel, mest kollade in nyheter och gjorde nödvändiga bankärenden. Barnen däremot de passade på att spela olika typer av onlinespel som roblox eller fortnite. Men det mest fantastiska är att det blev mindre och mindre viktigt för dem att spela ju längre in på resan vi kom, de hittade på andra saker helt enkelt.

Alla vi vuxna var nog överens om att vi någon gång ska åka tillbaka till , då utan barn. Under en av alla vinkvällar på båten så bestämde vi oss för att planera in en resa till Monaco Yacht Show som sägs vara något utöver det vanliga. Det blir nästa mål!

Comments are closed.