Gotland Runt

Hejsan och välkomna tillbaka till ännu en del i vår serie om seglingsvärlden där vi denna gång tar en titt på en segling som blivit tradition i Sverige och som snart närmar sig 100 års jubileum.

Gotland Runt historia

Det fanns en föregångare till Gotland runt som kallades Visbyseglingen och som seglades på 1920 och 1930 talet mellan Sandhamn och Visby och den svenske affärsmannen Jacob Wallenberg var den siste som vann racet 1939 och behöll på så vis Visbypokalen. 1937 arrangerade det Kungliga Svenska Segelsällskapet den första havskappseglingen med start i Visby och den lockade 42 deltagande båtar som seglade till Ölands norra grund, runt Hoburgen, runt Gotland och den gotska sandön innan man nådde målgången i Visby. Under årens lopp har det inte varit ovanligt att fås se kungligheter delta i loppet då både vår kung Carl Gustaf 16, prins Carl- Philip men även Norges kung Harald har setts flitigt runda Gotland.

Jag är född och uppvuxen i Stockholm och kan väl erkänna att jag under uppväxten såg seglingen och Gotland runt som något för överklassen och dom rika och som inte var speciellt intressant för min del men i och med att starten för Gotland runt flyttades till Stockholm och Kastellholmen 2012 för alla båtar så har denna seglingstävling även börjat locka mig och numera går jag med glädje till startområdet varje år för att titta på alla vackra båtar som samlats mitt inne i Stockholm för att delta i seglingen. Jag är inte ensam om att följa denna start som numera lockar omkring 500 000 människor årligen till starten så jag tycker att det var ett bra beslut att flytta starten för att höja intresset för segling i Sverige. Numera heter tävlingen ÅF offshorerace och i samband med Gotland runt, som det ännu kallas i folkmun, anordnas det fler seglingstävlingar inom och runt Stockholm och efter det stora ökade intresset bland kvinnor att delta så finns numera även ett pris till den bästa kvinnliga seglaren.

Gotland runt idag samlar en stor bredd av olika människor från till exempel dom bästa proffsteamen i norra Europa men det är även vanligt att nöjesseglare eller kompisgänget väljer att delta i denna svenska klassiker som årligen samlar omkring 250 till 300 förväntansfulla seglare som säkert lockas av den vackra svenska skärgården men även av utmaningarna på östersjön och runt Gotland. Banans längd mäter omkring 350 distansminuter som tar allt mellan 1,5dag till 3 dagar att genomföra beroende på vilken båttyp man väljer att segla med, min egna personliga favorit är dom vackra träbåtarna som seglar i klassen för klassiska båtar och som påminner oss om hur det såg ut i Sverige och Stockholm förr i tiden och jag är glad att det finns människor som valt att bevara dessa båtar och historien bakom dom så att vi inte glömmer bort hur det var förr i tiden. Dessa båtar seglar inte runt Gotland utan bara till Visby och vänder sedan tillbaka till målet i Sandhamn där hela seglingen avslutas med en stor fest och prisutdelningar för den eller dom som lyckats vinna något.

Comments are closed.