Kända båttävlingar

I världen finns fantastiska och kända båttävlingar som de flesta båt-fantaster känner till. Vi som älskar båtar och segling vet att det finns ett hundratals tävlingar runt om i världen, men svårt att få grepp om vilka som är störst. Låt oss presentera några av dom. Den första är Vendée Globe.

Vendée Globe

Detta är ett lopp där man seglar jorden runt utan assistans eller uppehåll. Vendée Globe inspirerades av ett annat ikoniskt lopp – Golden Globe Race. 1968 som startade av nio modiga seglare som seglade på en rutt (Good Hope, Leuvin och Horne) och det var bara den brittiska sjömannen Knox-Johnston som fullbordade loppet på 313 dagar och återvände till Frankrike. Tjugo år senare namngav Philippe Jeantot loppet till Vendée Globe.

De tävlande i loppet måste segla cirka 40,000 kilometer, via segling över Atlanten, över de indiska och Stilla havet, och sedan tillbaka. Den kanske mest berömda deltagaren är Alex Thomson som seglar med tävlingsbåt brandad med Hugo Boss.

America’s Cup World Series i New York City

America’s Cup race är en av de äldsta och mest prestigefyllda i seglingsvärlden. För närvarande arrangeras America’s Cup av Royal New Zealand Yacht Squadron som även kommer att arrangera nästa tävling kommande säsong.

Rolex Sydney Hobart Yacht Race

Rolex Sydney Hobart Yacht Race

Rolex Sydney Hobart Yacht Race

Detta är en av de viktigaste havbåtstävlingarna i världen och är en del av den största australiska segelfestivalen. Loppet börjar i Sydney, New South Wales och avslutas i Hobart, Tasmanien. Avståndet är ungefär 630 nautiska mil.

Cowes Week

KOWZ är en av de äldsta båttävlingarna i världen. Det ägde rum första gången 1826. Båttävlingens omfattning är fantastisk: mer än 1 000 båtar som deltar, omringade av 8 500 båtar med publik som tittar på. Deltagarlistan varierar från professionella tävlare på olympiska och professionella nivå till amatörnivå.

Kiel Week

Kiel båttävling grundades 1882. Detta årliga seglingsevenemang är inte bara en av de största båttävlingar i världen, utan också störst på att locka (miljoner) människor från hela Europa till den största öl- / vinfestivalen och tivoli i Tyskland. Kielveckan samlar varje år mer än 5 000 seglare på cirka 2 000 fartyg i olika divisioner – olympiska, internationella nivåer. Under den sista dagen före avslutningsceremonin deltar mer än 100 vanliga fartyg och ett hundratals båtar i Tall Ships Parade en ceremoni som inrättades 1972, då Kiel var värd för de olympiska seglingstävlingarna.

Barcolana

Denna spektakulära båttävling inrättades 1969 som ett initiativ från yachtklubben Società Velica di Barcola e Grignano för att avsluta en segelsäsong. Barcolana, med över 2 700 registrerade yachter, gjorde ett nytt Guinness-världsrekord och blev officiellt “Största seglingsloppet i världen” 2018. Alla deltagare är indelade i grupper (divisioner) enligt den totala längden på båten.

Detta var några av dom allra största tävlingarna i världen men det finns många stora båttävlingar som vi inte tagit upp. Mer om dessa kommer vi att skriva om inom kort. Vi hoppas att artikeln varit intressant och att det skapat inspiration till att kanske någon gång delta i några av dessa tävlingar, antingen som tävlande eller som publik.

Comments are closed.