Kappsegling i Sverige

Det finns föreningar i så gott som hela Sverige, från södra delarna till långt upp i norr, för intresserade seglare som vill kappsegla. Man kan hitta klubbar nästan var man än bor som sysslar med kappsegling så det är relativt enkelt att söka upp dom och ta kontakt. Sporten är större än man i allmänhet tror och lockar både ung som gammal till olika klasser, allt från små jollar till kölbåtar i många olika storlekar. Det finns i dagsläget ca 105 000 aktiva seglare i Sverige fördelade på 350 olika klubbar runt om i landet och så gott som alla är anslutna till Svenska seglarförbundet. Se denna sida för ytterligare vägledning.

Kappsegling i Sverige

Seglingen är till stor del väderberoende men kan utövas i alla väder för den inbitne och vane seglaren, från lättvind till hårda vindar. För att nå en bra placering vid kappsegling, krävs både styrka, snabbhet samt att man kan röra sig smidigt i båten.

Regler och förhållningssätt

Det som krävs för att kunna vara med och kappsegla är först och främst att vara simkunnig och inte minst att ha på sig flytväst, vilket är ett krav i till exempel alla seglarskolor när barn ska börja vara med. Det krävs också att man följer kappseglingsregler vid alla arrangemang. Det kan förekomma att deltagare blir diskade för att regler inte har följts och domare behöver avgöra och lämna beslut om resultatet.

Olika typer av race

I Sverige anordnas varje år kappseglingar på olika nivåer och kan vara allt från klubbmästerskap, SM, EM till VM på olika orter i Sverige. Det är en utmanande idrott både fysiskt och mentalt där snabba och taktiska beslut ska tas i många gånger tuffa förhållanden där vädret spelar stor roll för resultaten.Svenska seglarförbundet (SSF), arrangerar årligen fem tävlingar. Det är JSM – Svenska mästerskapet för juniorklasser, Jr Cup – klubbtävlingar för unga på korta banor, USM Matchracing – mästerskap för unga, Mästarnas Mästare – sprintkappsegling, Allsvenskan Segling – seglingsliga där klubbar tävlar mot varandra.

Olika typer av race

Tjörn Runt

En återkommande och traditionell kappsegling i Sverige är Tjörn Runt som har arrangerats av Stenungsunds segelsällskap sedan 1963 då idén om att segla runt Tjörn på västkusten hade sin början. Arrangörsstaben består av ca 200 personer eftersom det är ett omfattande projekt som behöver planeras. Alla typer av kölbåtar och kunskaper inom segling är välkomna att deltaga i tävlingen. Denna kappsegling går av stapeln traditionsenligt en gång om året i mitten av augusti och har som mest haft ca 900 deltagare och är en stor publikfest för intresserade åskådare som lockar närmare 30 000 segelentusiaster.

Lilla Tjörn Runt

Även för den yngre generationen finns möjlighet att vara med och tävla i Lilla Tjörn Runt som är avsedd enbart för jollar som Optimist, Zoom8, RS Tera, RS Feva, Access-jolle och E-jolle. Det är ingen klassisk kryss-läns bana utan seglas runt en ö, Stenungsön. Dom snabbaste seglar på en till två timmar. Lilla Tjörn Runt startade första gången 1985 och är sedan dess Sveriges och Nordens största optimistjolletävling.

 

Comments are closed.