Kiel veckan

Hej och välkomna tillbaka till vår serie om segling och där vi tar en närmare titt på några av dom största eventen som finns inom seglingsvärlden och i denna del går vår resa till Tyskland och ett av dom största arrangemangen i norra Europa under sommaren.

Kiel

Staden Kiel som antas vara en vikingabosättning har utvecklats till en modern plats där det mesta finns och med sitt geografiska läge har den en rik historia som marinstad samt kommit att bli en av dom viktigaste hamnarna i Östersjöområdet och det är just här på denna plats som det den sista veckan i juni varje år arrangeras en av dom största seglingstävlingarna i världen.

Kiel

Medan Kielveckan började som ett skeppmästerskap 1882 har det utvecklats genom åren och blivit en av dom största folkfesterna i hela Tyskland och evenemanget som är i världsklass samlar runt 5000 seglare, 2000 båtar och över 3 miljoner besökare från hela världen som under denna vecka inte bara kan ta del av fantastiska seglingar utan även omkring 2000 evenemang inom kultur, segling, sommarfestival, underhållning, vetenskap, politik, industri och sport som tillsammans bildar en marin symfoni och för den som dyker in i Kiel veckans färgstarka och mångfacetterade liv utlovas nio dagar med fullt ös för alla oavsett ålder eller kön. Innan veckan startar anordnas en tävling för göra en affisch och för många är detta ett uppdrag som är ärofyllt och åtråvärt så många bidrag lämnas in och dess affischer har oftast ett samlarvärde efteråt och för juryn är det säkert inget lätt uppdrag att utse en vinnare. Evenemanget är organiserat i gemensam ansträngning av Yacht Club of Kiel, Norddeutscher Regattaverein, Hamburger Segelklubb och Verein Seglerhaus am Wannsee och självklart kommer den största dragningen vid denna vecka från alla dom spektakulära vattenaktiviteterna där teams av seglare kommer från hela världen för att tävla i några av dom mest konkurrenskraftiga tävlingarna inom segling som finns idag och med en mängd olika klasser för mindre och stora båtar, en man eller flera manskap är det verkligen spännande att följa dom över 30 olika klasserna.

Det finns också ett stort antal händelser utanför vattnet – besökare kan njuta av ett komplett schema med kulturella evenemang och musik, lämplig för unga och gamla med över 300 konserter som hålls på olika platser över hela staden, från norr, hela vägen till vikpunkten vid den olympiska Yacht Harbour Kiel-Schilksee. Internationella stjärnor, nykomlingar och lokalbefolkningen får alla chanser att skina på en av de många scenerna över hela staden. Det finns också ett stort utbud av aktiviteter för barn – från att måla till att spela eller titta på en klassisk Punch and Judy show. Det finns även smakupplevelser utöver det vanliga med matstånd där det erbjuds mat från över 30 olika länder samt en internationell ballongsegling kommer att ge en färgstark nattglöd på himlen. Denna nautiska upplevelse toppas av den spektakulära Windjammer paraden som är en av de största skeppsparaderna och det deltar mer än 100 fartyg och båtar på den näst sista dagen i Kiel veckan. Två timmar paraden är unik och spektakulär med människor som reser från hela världen för att se skådespelet innan ett storslaget fyrverkeri avslutar denna spektakulära vecka.

 

 

 

 

 

Comments are closed.