Pelle Petterson

Hej och välkomna till vår sida där vi kommer skriva om det mesta som har med segling att göra, så det innebär att vi kommer ta en titt på några av dom största seglingstävlingarna i världen samt Sverige, Vi kommer även ta en titt på svenska seglingsförbundet och för den som är intresserad kommer vi även ta en titt på hur man kan börja med segling så häng med oss på en tur in i seglingsvärlden.

Så vem är jag som skriver detta?

När jag fick förfrågan att skriva lite om segling tänkte jag, vad vet jag om segling?  Inte så mycket mer än att som stockholmare född på 1970 talet och allmänt sporttokig så spenderade jag många sommarmånader på kollo och där seglade vi ofta med optimistjolle och jag tyckte att det var roligt och ganska skönt att åka fram och tillbaka över den lilla sjön som för mig verkade gigantisk. I övrigt så kommer jag ihåg att Sverige hade en båt i en stor seglingstävling som jag följde på Tv och i tidningarna, tror att det var 1992 samt segling är med på olympiska spelen och då följer jag gärna hur det går med den svenska medaljjakten.

Jag kommer även ihåg namnet Pelle Petterson vilket känns lite konstigt då det var en seglare som var aktiv och framgångsrik främst innan jag föddes men kanske kan vara så att jag snappat upp det namnet från min storebror som hade och har än idag en stor kärlek för båtar och segling. Pelle Petterson är kanske den största legenden inom segling och industriell design och hans intresse för segling började i Kullavik i början på 1940 talet då hans familj där hyrde ett sommarhus och Pelle hittade en seglingsbåt och det var här hans passion för havet väcktes. Efter att ha fått en praktikplats på Volvo efter sina studier av design vid Pratt institutet i New York i mitten på 1950 talet har han blivit en designerikon och bland annat var det han som designade Volvos klassiska sportmodell P1800 men han är kanske framförallt känd för sin design av båtar och framförallt skapandet av Maxi segelbåtarna och delar av Nimbus motorbåtsprogram och enligt uppgift han designat mellan 85 000 till 100 000 båtar under sin livstid.

Förutom att vara en otrolig produktiv och framgångsrik designer var han även en duktig seglare på sin tid med bland annat flera guld på världsmästerskapen på sin meritlista samt brons 1964 och silver 1972 på olympiska spelen. Pelle Petterson var även den drivande kraften bakom den svenska satsningen på America’s Cup där han och Sverige deltog för första gången 1977 i Newport, Rhode Island och kom ända till final bland utmanarbåtarna. Han designade även mopeder, takboxar, en klocka och gräsklippare och blev tilldelad KTH:s stora pris 2004 för sitt arbete inom design under sin livstid samt han fick även motta en medalj i 12:e storleken i högblått band av kung Carl Gustaf XVI 2010 för sina framstående insatser som seglare och formgivare av båtar och i en serie om segling förtjänar denna ikon att få sina prestationer nämnda.

 

Comments are closed.