Seglingens historia

De första segelbåtarna utvecklades i Asien åtminstone så långt tillbaka som under 2000-talet f.Kr. Katamaranas, ett segelfartyg med 2 skrov, uppfanns av de austronesiska folken. De koloniserade Stillahavsområdet via långa resor över det öppna havet. De forntida egyptierna utvecklade också segelbåtar för att bedriva handel längs Nilen och med civilisationerna i Medelhavsområdet. De tidigaste segelfartygen var främst ett transportmedel för gods och människor. I antikens värld hade endast kungligheter nöjespråmen.

Historiskt var segelbåtracing en sport för över klasserna och båtarna ägdes vanligtvis av de rika. Bland annat för att båtar kan vara dyra att underhålla. När det gäller sport segling fartyg är detta ännu mer så eftersom båten inte används för att generera intäkter regelbundet. Det är en viktig skillnad mellan en kommersiell båt och en hobbybåt. En kommersiell fiskeflotta finns för att vara produktiv. Sport segling, även om det ibland kan vara starkt konkurrenskraftigt, är en fritidsaktivitet.

Segling blev en fritidsaktivitet i europeiska länder och deras kolonier under början av 1600-talet. Holländarna använde små, snabba båtar för att jaga smugglare. De kallade dessa båtar yachts chip, vilket betyder “jaktfartyg.” Idag kallas dessa segelbåtar för jakt. I början av 1600-talet gav kungen James I av England sin son Henry, prinsen av Wales, en jakt som present. Senare gav holländarna en jakt i gåva till Charles II i England.

1663 hölls den första seglingstävlingen i engelska vatten. Cork Harbour Water Club var den första jaktklubben i Europa. Det grundades i Cork, Ireland, 1720. Engelska herren grundade Englands äldsta jaktklubb 1775. En av de äldsta jaktklubbarna som fortfarande finns i världen är New York Yacht Club i USA. Denna klubb grundades av John Cox 1844. America’s Cup, fortfarande en av de främsta seglingstävlingarna, hölls först 1851. Under 1800-talet antog västerlänningar katamaran-designen med dubbelskrov som först utvecklades av de forntida austronesiska folken. Men det var inte förrän 1900-talet som katamaran blev allmänt accepterad.

Tävlingar

Segling har varit en del av de olympiska spelen sedan 1896. På grund av dåligt väder under 1896-spelen hölls dock den första faktiska tävlingen under sommar-OS 1900 i Paris. I oktober 1907 skapades ett världs styrande organ för segling. Det kallades initial International Yacht Racing Union (IYRU). Senare ändrades namnet till International Sailing Federation (ISAF) i augusti 1996. Nu kallas tillsynsorganet World Sailing (WS) och det är fortfarande världens styrande organ för segling. En av de viktigaste orsakerna till detta var att ha ett konsekvent system för racingregler.

Seglar in i historien

Seglar in i historien

Seglar in i historien

Segelfartyget där Greta Thunberg reste över Atlanten 2019 från England till New York City var 18 meter tävlings jakt Malizia II. Som racingbåt var den utformad för snabbhet snarare än komfort. Därför hade det väldigt få bekvämligheter, inte ens en toalett. När hon återvände till Europa några månader senare reste hon på 15 meter katamaran La Vagabonde. Till skillnad från Malizia II var La Vagabonde utformad för längre resor och hade därför stugor och badrum bland andra bekvämligheter. Som ett havsgående fartyg hade La Vagabonde en direkt anknytning med de forntida austronesiska folken och sina långa havsresor som koloniserade Stillahavsområdet.

Comments are closed.