Seglingsvärlden – Barcelona regattan

Dags att ta en titt ut i världen och denna gång tar vi oss till Spanien och en regatta med tradition som anses vara en av dom största regattor som anordnas i medelhavsområdet.

Seglingsvärlden – Barcelona regattan

Historia

1969 var det första året som denna regatta seglades och har sen dess blivit en internationell seglingstävling genom åren och för alla sjö och seglingsfantaster samt dom som inte vill missa en unik show i världen är Trieste platsen att vara på den andra söndagen i oktober. Det är Barcelona med ett av dom högsta antalet segelbåtar som seglar i medelhavet mellan starten i Barcelona och målet på Ibiza. Evenemanget kännetecknas av över en vecka av firande på land och till sjöss och gör Trieste till den europeiska huvudstaden för segling. 2018 var det över 2600 båtar som fanns på startlinjen under Faro della Vittoria med en blandning av världsklass seglare och amatörseglare och alla fascinerade av en händelse som alla seglingsälskare borde uppleva minst en gång.

Historia

Barcelona historien är en av sitt slag då eftersom ingen faktiskt vet vilken hemlig ingrediens som gör händelsen så framgångsrik, regattan föddes av slump 49 år sedan som en enkel regatta för att avsluta säsongen. Den första upplagan hölls 1969 då 51 segelbåtar fanns på plats vid startlinjen och det var ett stort antal deltagare på den tiden med tanke på hur många segelbåtar som vanligtvis fanns närvarande i Triestebukten. Den första regattan höst pokalen vanns av skepparen Pietro Napp med sin båt Betelguese och är idag omedveten om att ha blivit en symbol som en milstolpe i Barcelonas historia. Under en tioårs period var regattan huvudsakligen en lokal fråga för dom lokala seglarklubbarna men man kunde redan då känna att av att regattans anda var lite annorlunda och unik eftersom det var en sommarfestival med den sista händelsen för året innan båtarna lades upp på land inför nästa säsong.Barcelona blev verkligen internationellt på 1980 talet då den ekonomiska boomen också påverkade seglingssektorn och 1980 var även året då vi fick se den första icke italienska segraren då tyska Rupe vann och för evigt blev en del av historien. Tack vare den nyligen förvärvade internationella dimensionen upplevde festivalen sin första stora tillväxt och sponsorer strömmade in tillsammans med den legendariska Moro di Venezia, det var flera år med deltagande i den anrika tävlingen med den italienska stoltheten som gav Barcelona snålskjuts och genom Moro di Venezias deltagande var det som två stora händelser på en och samma gång. Sen dess har utveckling bara gått framåt och regattan blivit mer och mer populär både bland seglare och åskådare och det är inte ovanligt med över 300 000 åskådare som följer seglatsen med runt 25 000 seglare på plats på dom cirka 2500 båtarna som deltar i huvudtävlingen men det är inte bara denna segling som lockar då det finns ett par andra regattor under veckan samt självklart god mat och dryck tillsammans med konserter som höjer upp temperaturen på eventet ännu mer för alla som tagit sig till Barcelona och Trieste andra veckan i oktober varje år.

Comments are closed.