Seglingsvärlden – China Sea race

Hej och välkomna tillbaka till ännu ett inlägg på vår blogg om seglingsvärlden där vi skriver om regattor och annat som har med segling att göra både inom Sverige och utomlands och i detta blogginlägg tar vi oss till Asien och Hong Kong för en segling ibland annat kinesiska farvatten. Detta 565 nautiska mil i kategori 1 offshore drivs under RORc regi och tar seglarna från Hong Kong, Kina till Subic Bay i Filippinerna.

Seglingsvärlden – China Sea race

Historia

Det hela tog sin start 1959 när Sim Baldwin tog sin båt Yawl Morasum till Manilla i december 1959 genom det tunga säsongvädret. Han hade tröttnat på gränserna för Hong Kongs kryssningsområden och ville bevisa båtens sjöduglighet och hans kryssning som blev en framgång blev grodden av tanke på att anordna en tävling på samma kurs, hans entusiasm smittade av sig och en liten grupp bildades för att organisera ett race.

Seglingsvärlden – China Sea race

Den 7 april 1962 korsade fem båtar startlinjen i den första upplagan av kinas havssegling lopp och Yachterna eskorterades dom första 100 milen av deras långa resa av två minsvepare från Hong Kongs kungliga marin reserv. Målgången som då var utanför Corregidor Island utgjordes av militärfartyg från den Filippinska marinen och båtarna möttes av medlemmarna i Manila båtklubb som samarbetat mest med den kungliga Hong Kong klubben i alla arrangemang. På av att ingen radio fanns ombord på båtarna seglade Chris Von Sydows båt Reverie i mål efter 6 dagar för att efteråt få reda på att han var på första plats. Efter den första seglingen 1962 har den hållits vartannat år med 12 respektive 13 båtar 1964 och 1966 och med varje nytt år har loppet blivit lite större och större och 1968 ingick den första gången i World Ocean Segling mästerskapet och 1972 erkändes Kina havs-seglingen officiellt av Royal Ocean Racing Club. Sen dess har det fortsatt att locka intresse och en som en obestridd asiatisk blå vatten klassiker har den internationella seglings broderskapen uppmärksammats och fångats som en stormvind till Hong Kong och Sydostasien i början av april och numera har denna tävling fått statusen som Asiens bästa regatta dom senaste 8 åren och med fler och fler deltagare samt bättre och modernare båtar har rekorden förbättrats i jämn takt och år 2016 bröt RP66 Alive det 16 åriga Monohull rekordet med knappt 12 minuter då den genomförde seglatsen på 47 timmar, 31 minuter och 8 sekunder. 2020 kommer denna regatta att fira 58 års jubileum och samtidigt kommer det var den 30:e seglingen som genomförs och det är väl inte helt otroligt om detta kommer uppmärksammas stort både i Hong Kong, Filippinerna och övriga seglingsvärlden och det skulle inte vara helt oväntat om denna kanske lite för oss i Europa okända regatta kommer att än en gång att slå nytt rekord i deltagarantal och om jag vore seglare skulle jag starkt fundera på att försöka ta mig hit till China Sea race men det kan bero på att jag alltid lockats av Asien och Hong Kong är en av dom städer som jag ännu inte besökt.

Comments are closed.