Seglingsvärlden – Malta Middle Sea Race

Dags för ännu ett inlägg i vår blogg om segling och dess värld och denna gång erbjuder vi en inblick i en av dom stora höjdpunkterna i det lilla landet Malta. 1968 hölls den första seglingen i denna tävling som i oktober 2018 kommer fira 50 års jubileum, den första seglingen skapades som en följd av seglings rivalitet mellan två medlemmar i RORC som står för Royal Ocean Racing Club och två medlemmar i Royal Malta Yacht Club. Alan Green och Jimmy White, RORC, var två engelsmän som var bosatta på Malta och Paul och John Rippard var dom företrädande för Malta klubben. Alan och Jimmy kontaktade Malta klubben och föreslog en lång segling som syftade till att erbjuda en tävling i starkare vindförhållanden under höstförhållandena snarare än de som råder under den maltesiska sommaren och det ursprungliga förslaget var för en bana som startade på Malta och slutade på Syracuse men i ett inspirerat ögonblick som delvis berodde på Pauls övertygande argument att det skulle vara ett race centrerat på dom maltesiska öarna, vart det enighet om att loppet inte bara skulle starta på Malta utan även slutföras där. Loppet vart nu i huvudsak en medurs bana med navigation runt Sicilien, inklusive Lampedusa, Pantelleria samt Egadiska och Eoliska öarna och seglingen skulle vara något längre än RORC: s egna berömda offshoreäventyr vid namn Fastnet race.

Seglingsvärlden – Malta Middle Sea Race

Ted Turner skrev en gång att detta måste vara den vackraste tävlingsbanan i världen, vilken annan händelse har en aktiv vulkan som ett varumärke för banan? Det har märkts genom åren att banan är attraktiv då man lyckats med att locka till sig flera namn inom seglingsvärlden som när dom deltog kanske inte var så kända men som senare har gått vidare till större bedrifter och lämnat spår efter sig i historien. Bland dessa finner Raul Gardini som vann ’Line Honors’ 1979 och som sedan gick vidare med den stora italienska utmaningen Moro di Venezia för America’s Cup, en annan känd hederspristagare, 1971 var fransmannen Eric Taberlay som senare var vinnare i runt om i världen och transatlantiska tävlingar med sin Pen Duick. Gästlistan för Middle Sea Race har även inkluderat VIP:s som till exempel Sir Francis Chichester som 1966 var den första mannen i världen att segla jorden runt ensam med bara ett stopp på hela seglingen. Det finns även många fler kända namn som deltagit och då kanske främst italienska men kan inte nämna dom alla här.

Middle Sea Regattan

Middle Sea Regattan på Malta lockar årligen lite mer än 100 båtar till startfältet och om man varit på Malta eller bara tittar på bilderna så ser det faktiskt riktigt mysigt ut men skenet kan bedra rejält och ofta är seglingen runt banan riktig tuff med hårda vindar och till exempel 2017 tvingades halva startfältet at avbryta tävlingen på grund av dom tuffa förhållandena. Seglingen tar numera runt 28 timmar för dom snabbaste båtarna men personligen skulle jag tänka mig att ta det långsammare än så för att hinna med och njuta lite av dom vackra öarna och naturen.

 

Comments are closed.