Seglingsvärlden – Svenska seglarförbundet

Hejsan och välkomna tillbaka till ännu en del i vår serie om segling där vi tar en titt på det mesta som har med segling att göra och i denna del ger vi er en liten presentation av det svenska seglarförbundet så häng med.

Seglingsvärlden – Svenska seglarförbundet

Svenska seglarförbundet

Förbundet bildades 1905 och blev invalt i det svenska riksidrottsförbundet 1960 och är ett specialidrottsförbund som företräder seglingssporten i Sverige och idag har förbundet omkring 105 000 medlemmar fördelade på 16 distrikt och 342 föreningar samt 76 klassförbund. Deras vision är att segling ska vara tillgänglig för alla i Sverige med ett uppdrag som innebär att seglingen ska utvecklas med hjälp av arbetet som bedrivs tillsammans med distrikt, klassförbund, föreningarna och självklart även seglarförbundet. Fokuset inom arbetet ligger på att verksamheten som bedrivs ska utvecklas både sporten segling och fritidsseglingen och att man ska finnas till för alla samt att man ska arbeta målmedvetet och hårt för att fler ska få upp intresset och ta del av deras underbara sport. Inom verksamheten som man bedriver finns det flera olika områden med bland annat elitsegling eller det svenska landslaget som det faktiskt innebär och inom seglingen finns det fasta kriterier som ska uppnås för att man som seglare ska ha en chans att få vara med i landslaget och tävla mot dom bästa i hela världen. Vid en första anblick av dessa kriterier så verkar det som man har en bestämd och målmedveten satsning på dom seglare som både är talangfulla och redan på elitnivå då man tittar på resultaten som man haft ibland annat världscupen men även utvecklingen under en 2 årsperiod och kortfattat så gäller att för att ha en chans att vara uttagen i landslaget ska man vara på en nivå som är i paritet med topp 15 i världen och topp 10 i Europamästerskapen och världscuptävlingarna. För dom som är sedda som talanger gäller att man ska ha en chans att nå dessa ovan nämnda mål inom en 2 årsperiod och alla måste ha genomtänkta tävling och träningsprogram som är väldokumenterade och upplagda tillsammans med förbundskaptenen och klassens tränare. Min personliga reflektion som tidigare ledare är att dessa mål och krav ser ut vara både enkla att förstå samt målmedvetna vilket ger seglare ett bra verktyg för framsteg.

Svenska seglarförbundet

Segling är ju som bekant inte bara en sport för elit och förbundet jobbar även med att arrangera seglingstävlingar tillsammans med föreningarna i Sverige där elit och vanliga seglare kan tävla tillsammans och föreningarna runt om i landet anordnar även träningar, seglarskola och andra aktiviteter för hela familjen så alla kan vara med om man vill. På svenska förbundets hemsida finns det mer information om allt som förbundet och föreningarna gör och för den som vill börja segla finns det omkring 120 av förbundets klubbar som anordnar dessa seglarskolor i 3 olika steg, nybörjare, fortsättning och grön kappseglingskurs så om ni nu har blivit sugna är det bara att ta sig en där och hitta en förening som har sin verksamhet i närheten av där ni bor.

Comments are closed.