Sydney till Hobart del 1

Dags för ännu en del i vår serie om seglingsvärlden där vi tar en närmare titt på allt som har med segling att göra och i denna del tar vi en närmare titt på en seglingstävling med traditioner från 1940 talet så häng med på en tur från Sydney till Hobart, Australien.

Vad är Sydney till Hobart?

Sydney till Hobart är en 628 nautisk mil lång seglingstävling som ofta beskrivs som en av dom mest ansträngande havsseglingstävlingarna i världen. Den årliga tävlingen sen 1945 börjar i Sydneys hamn på annandag jul och avslutas i Hobart, Tasmanien och varje år samlas tusentals åskådare längs Sydneys hamn och i båtar för att vinka deltagarna adjö när dom seglar genom Sydney innan båtarna vänder söderut och kastar sitt öde till det stora havets styrka och vindar i Roaring Forties, ett område som är känt för sina starka ihärdiga västvindar och fick sitt namn redan 1867 under segelskeppens tid då man fruktade vindarna och detta område.

Vad är Sydney till Hobart?

Hur började tävlingen?

Ett år efter bildandet av Cruising Yacht Club satt originalmedlemmen Jack Earl på sin vackra båt i Sydneys pittoreska Quarantine Bay och vid sidan av hans båt låg förankrade två mycket erfarna Tasmanianare och klubbkamrater från seglingsklubben vid namn Russ och Bert Walker (som var president i australiska seglings föreningen). Jack planerade att tillsammans med sin fur och barn resa till Hobart under julhelgen och försökte få råd och kunskap från bröderna och efter att ha rott över till deras yacht och studerat kartorna hela eftermiddagen bestämde dom att tillsammans göra resan med sina båda båtar, en kryssning tillsammans till Apple Isle och det första fröet till Sydney till Hobart hade såtts. Några veckor senare hade seglingsförbundet ett möte i Sydney och en av dom största inom segling och havskappsegling, engelsmannen John H Illingworth var inbjuden och när han hörde talas om planerna på en segling till Hobart kommenterade han det hela med några av dom mest berömda orden som sagts inom havskappsegling, varför gör vi inte en tävling? Mer behövdes inte och med dom orden föddes den stora tävlingen där man sen dess utmanat dom mest äventyrliga seglarna i några av världens tuffaste vindar och vatten.

Hur började tävlingen?

Den första tävlingen som hölls 1945 26 december hade strålande solsken och hade fick nio båtar till start och väderprognoserna talade om varmt väder och det största orosmolnet var om ölen på krogarna skulle räcka ända till nyårsafton. Efter en drömlik segling ner längs sydkusten av New South Wales dök ett riktigt moln upp på himlen och i stormen som följde seglade båten Rani, med Illingworth som kapten och Horizon ut till havs och kontakten med dessa två förlorades under dom dåliga väderleksförhållandena. Dom övriga sju båtarna sökte skydd längs kusten eller vid någon av dom sista öarna som fanns under rutten och utan nyheter från dom två båtarna ute till havs samlades samtidigt stora mängder åskådare i Hobart som med blandad förväntan och skräck väntade på att den första båten skulle segla upp längs floden Derwent till Tasmaniens historiska huvudstad Hobart.

 

Comments are closed.