Sydney till Hobart del 2

Hejsan och välkomna tillbaka till ännu en del i vår serie om segling och i den förra delen började vi skriva om Sydney till Hobart och i denna del går vi i mål med den första seglingen och utvecklingen av denna traditionsrika seglingstävling.

Första racet går i mål

Som jag skrev i den förra delen var det en stor förväntan i Hobart på att dom första seglarna skulle komma och samtidigt oroligt för om dom 2 båtarna hade klarat sig i stormen. Plötsligt hördes ett skrik från fyrhållaren, en båt hade upptäckts, fyrhållaren rapporterade att ett vitt skrov hade siktats och det var båt nummer 14, Rani med kapten Illingworth och hans besättning som hade modigt seglat in i det värsta ovädret och som nu rundade ön med fyren och seglade in i hamnen flankerade av nyårsfirande åskådare. Hur ligger vi till? frågade Illingworth till den stora massans förtjusning och med skratten från åskådarna trodde kaptenen och hans besättning att dom hade kommit sist in i mål, någon svarade att dom hade vunnit och besättningen blev stum och frågade hur många båtar kommit in till mål?  Åskådarna på kajen började nu förstå att Rani inte hade haft någon kommunikation med dom övriga båtarna och gick närmare till båten och överlämnade en flaska whiskey till besättningen med orden Ni är den första båten i mål!

Första racet går i mål

Illingworth och besättningen seglade in i hamnen i Derwent River efter 6 dagar, 14 timmar och 22 minuter och vann både klassen som första båt i mål och handicapklassen där båtarna får sin tid justerad efter båtens egenskaper och hastighet och det är en prestation som än idag endast ett fåtal besättningar uppnått. Den första seglingen var genomförd och denna tävling som har spelat en stor roll i segling både i Australien och världen var född och utvecklingen genom åren inom segling har självklart spelat en roll för hur fort denna utmanande segling kan genomföras och numera är rekordet på 1 dag, 9 timmar och 15 minuter och antalet båtar som deltar är numera omkring 375 årligen. Vi har även fått se 2 svenska vinnare genom åren med Nicorette II och Assa Abloy som vann 2000 och 2001.

Hobart

En god vän till mig bor i Hobart och jag frågade han lite grann om denna segling och hur invånare på Hobart följer denna seglingstävling och enligt han så är det en stor fest i staden som dom flesta ser fram emot och numera anordnas samtidigt en stor matfestival, Taste of Tasmania food festival vilket ger oändliga möjligheter att träffas och umgås tillsammans med seglare och stadsborna samt fira in det nya året. Som min vän uttryckte det så tycker inte australier om att skryta och därför kallar dom seglarpartyt Quiet little drink som i själva verket innebär Hobarts längsta party som pågår dagar och nätter innan det stora fyrverkeriet på nyårsafton lyser upp hamnområdet. Eftersom jag fått en inbjudan till Hobart av min vän funderar jag starkt på att åka dit och uppleva festligheterna med egna ögon men seglingen avstår jag men efter vad jag hört så är själva seglingen från Sydney till Hobart något som den seglingsintresserade garanterat kommer komma ihåg med skräck och förtjusning så om ni har möjlighet att delta i racet, tveka inte!

Hobart

 

Comments are closed.